top of page

Εκδόσεις

b1fotkim.jpg

«Μνήμες από το Βαλτεσινίκο και τα γύρω χωριά».

Νέστωρ Μπούμπουλης – 1978 / Σελίδες 763

Βιβλιοθήκη του Συλλόγου των εν Αθήναις Βαλτεσινιωτών «Η Κοίμησις της Θεοτόκου» – Αθήνα.

 

Μεγάλης έκτασης, πολύπλευρο και εμπεριστατωμένο πόνημα για το Βαλτεσινίκο, με πολύ πλούσιες ιστορικές αναφορές, παρότι η σεμνότητα του συγγραφέα στον πρόλογο του βιβλίου τον κάνει να το παρουσιάζει ως κάτι μικρότερο και απλούστερο. 

Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε και ακόμη αποτελεί την αφετηρία ή την κύρια αναφορά για οποιονδήποτε μεταγενέστερο μελετητή ή συγγραφέα που ασχολήθηκε με το Βαλτεσινίκο και τα γειτονικά χωριά και σίγουρα είναι μια αξιολογότατη βιβλιογραφική αναφορά για όλη τη Γορτυνία.

«Βαλτεσινίκο: Ο τόπος μας».

Χρήστος Ι. Παπαδημητρακόπουλος – 2004 / Σελίδες 206

Εκδόσεις Σαϊτη (χορηγία Συλλόγου Απανταχού Βαλτεσινιωτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου») – Αθήνα.

Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει από τα άλλα 2 βιβλία που έχουν γραφτεί για το Βαλτεσινίκο, στο ότι παρέχει στον αναγνώστη ένα πλουσιότατο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, έτσι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φωτογραφικό λεύκωμα για το χωριό. Οι φωτογραφίες (του συγγραφέα και του αδερφού του Κώστα Παπαδημητρακό-πουλου) απαθανατίζουν σχεδόν κάθε τοποθεσία, κάθε χαρακτηριστικό τοπίο, κτίσμα, μνημείο ή πολιτισμικό στοιχείο του Βαλτεσινίκου. Τα κείμενα που τις συνοδεύουν, επεξηγηματικά και σε κάποια σημεία με ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές, δίνουν στον αναγνώστη τις πληροφορίες που χρειάζεται για να τα εκτιμήσει, αλλά και να τα επισκεφθεί.

Στο τέλος του βιβλίου, του οποίου η έκδοση επίσης πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Συλλόγου των Απανταχού Βαλτεσινιωτών “Η Κοίμηση της Θεοτόκου”, προτείνονται ενδιαφέρουσες διαδρομές περιήγησης στις γύρω τοποθεσίες.

b2fotkim.jpg
b3fotkim.jpg

 «Βαλτεσινίκο: Ιστορία – Μνήμες – Παράδοση».

Ιωάννης Δημητρακόπουλος – 2005 / Σελίδες 149

Σύλλογος Απανταχού Βαλτεσινιωτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» –Αθήνα. Σαν μια νοσταλγική ματιά στο παρελθόν, μια αγάπη για το παρόν, μια ελπίδα για το μέλλον του Βαλτεσινίκου, κυκλοφόρησε το 2005, σε έκδοση του Συλλόγου Απανταχού Βαλτεσινιωτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», το βιβλίο του Ι.Δημητρακόπουλου «Βαλτεσινίκο: Ιστορία – Μνήμες – Παράδοση». Με μεγάλη αμεσότητα ο συγγραφέας μας δίνει πολλές πληροφορίες για την ιστορία του χωριού, τις υπηρεσίες και τους συλλόγους του, τις ασχολίες των κατοίκων (μεταξύ των οποίων κάποια επαγγέλματα που σχεδόν έχουν χαθεί). Μάλιστα όλα τα ανωτέρω δίνονται με πολλά στοιχεία προσώπων και οικογενειών. Ο κάθε Βαλτεσινιώτης θα βρει οπωσδήποτε μέσα στο βιβλίο αυτό, κάποια αναφορά στους συγγενείς ή τους προγόνους του, αν όχι στον ίδιο, ίσως ακόμη και κάποια φωτογραφία τους, ανάμεσα στο ενδιαφέρον ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό. Αυτό όμως που κυρίως διαφοροποιεί αυτό το βιβλίο, σε σχέση με τα άλλα δύο, είναι η γλαφυρή και εκτενής παρουσίαση των λαογραφικών στοιχείων του χωριού, όπως τα ήθη, έθιμα και τραγούδια που συνοδεύουν τις διάφορες εκφάνσεις της ζωής (γέννηση, βάπτιση, προξενιά, αρραβώνες, γάμος, θάνατος) αλλά και τις παραδοσιακές 

……δια χειρός Βαλτεσινιώτισσας.

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜOΣ ΣΤΟ ΣΠIΤΙ

Μαρία Πισιμίση- Κατσίκα –2008/ Σελίδες. 158

Εκδότης: Σύλλογος Βαλτεσινιωτών

«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» – Αθήνα

Ένα βιβλίο που περιέχει έναν πολύτιμο θησαυρό, . Ένα βιβλίο με δημιουργίες των γυναικών του χωριού. Μέσα από αυτές τις δημιουργίες, εκφράζονται οι αισθητικές ανάγκες των κατοίκων, που έζησαν στο  Βαλτεσινίκο  και την ευρύτερη περιοχή, κατά την περίοδο του 19ου και  αρχές  του 20ου αιώνα. Ένα βιβλίο ενδεικτικό της πολιτισμικής κληρονομιάς του Βαλτεσινίκου.

b4fotkim.jpg
b5fotkim.jpg

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

Λαογραφικές καταγραφές στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας.

Μύθοι ζώων, παραμύθια και τραγούδια

–Αθήνα 2009 / Σελίδες 255

Χορηγία τω αδελφών, Γεωργίου και Θεόδωρου Ματσακά

Η ιδιαιτερότητα της παρούσας έκδοσης ευρίσκεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένο υλικό, δηλαδή μύθους ζώων, παραμύθια και τραγούδια και όχι ποικίλη λαογραφική ύλη, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χειρόγραφα του Αρχείου. Τα 46 τραγούδια που δημοσιεύονται εδώ έχει συγκεντρώσει το 1929 ο Χαρ. Σακελλαρίδης, φιλόλογος, σε εντεταλμένη από το Λαογραφικό Αρχείο αποστολή στην επαρχία Γορτυνίας. Πρόκειται για αξιόλογο υλικό, επειδή ο Χαρ. Σακελλαρίδης υπηρέτησε με απόσπαση από την εκπαίδευση για ένα μικρό διάστημα στο Λαογραφικό Αρχείο και διέθετε κάποια σχετική καταγραφική εμπειρία.Τους μύθους ζώων και τα παραμύθια συγκέντρωσαν το 1938 παιδιά του Δημοτικού προσφεύγοντας στα γηραιότερα μέλη της οικογένειάς τους (παππού, γιαγιά, θεία, θείο, γονείς) ή σε κάποιες περιπτώσεις κατέγραφαν από μνήμης. Η καταγραφή αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα εγκυκλίου διαταγής του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ικανοποίησε αίτημα του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών.

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ

Α. ΤΑ ΠΑΡΑΛΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Γρηγόρης Κριμπάς. Καλαμάτα. 2008/ Σελίδες.182

 

Τα «παραλειπόμενα» που αποτελούν το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι πρόσθετα ντοκουμέντα, άγνωστα ως τώρα, που συμπληρώνουν η φωτίζουν κάποιες άγνωστες πτυχές της ιστορίας του χωριού μας και τα οποία παραθέτω πλαισιωμένα με τα απαραίτητα σχόλια, ώστε να γίνουν πιο σαφή και πιο κατανοητά.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα.

b6fotkim.jpg
b7fotkim.jpg

ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ
B). ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ


Γρηγόρης Κριμπάς. Καλαμάτα. 2008/ Σελίδες.214

 

Οι άνθρωποι είναι κάποιοι από τους συγχωριανούς μας που έζησαν στο πρόσφατο ή και μακρινότερο παρελθόν και άφησαν, στο διάβα τους από τον πρόσκαιρο τούτο κόσμο, κάποια «ίχνη» και σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη ζωή της μικρής κοινωνίας του χωριού μας.

Όσο για τις «ιστορίες», άλλες απ’ αυτές είναι περισσότερο ή λιγότερο γνωστές στους παλαιότερους Βαλτεσινιώτες και άλλες τις έγραψα με μορφή διηγήματος με αφορμή, πάντα, περιστατικά που συνδέονται με γεγονότα και πρόσωπα του χωριού μας.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα.

bottom of page